Een geschikte rijschool kiezen voor je autorijlessen

Een rijbewijs...is voor veel mensen een van de belangrijkste "papiertjes" die ze kunnen halen! Dus zodra het mag, beginnen zij met rijlessen. Sinds een paar jaar zijn de regels voor wat betreft rijlessen gewijzigd. 

Nieuwe regels

Je mag nu vanaf het moment dat je 16.5 jaar bent al gaan beginnen met autorijlessen. Zodra je 17 jaar bent, mag je examen rijden. Als je geslaagd bent, mag je dus in een auto rijden, maar dit mag je nog niet alleen. Tot jouw 18e verjaardag moet er een mentor aanwezig zijn bij jou in de auto, dit kan bijvoorbeeld een van jouw ouders zijn (hij of zij moet meerderjarig zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs). Als hij of zij naast jou zit, mag je zelf autorijden. Op deze manier doe je meer ervaring op. Zodra je 18 jaar bent, mag je alleen in de auto rijden, jouw mentor hoeft dan niet meer mee.

Rijschool

Als jij wilt beginnen met rijlessen, moet je een rijschool kiezen, bijv. Autorijschool VOC/Verkeersschool Van Oyen. Als je in een klein dorp woont en er is maar een rijschool (in de buurt), dan is de keuze niet zo moeilijk. Woon jij in een groter dorp of in een stad, dan heb je keuze uit diverse rijscholen. Het kan dan lastig zijn om de juiste rijschool te kiezen. Vraag eens aan vrienden of bekenden bij wie zij gelest hebben en hoe zij dat vonden: waren ze enthousiast of juist niet. 

Proefles

Bij veel rijscholen kan je een proefles aanvragen. Op deze manier kan je kijken of je een klik met de instructeur hebt. Dit is wel belangrijk, omdat je toch heel wat uren met hem of haar door zal brengen in de auto en hij of zij moet jou veel leren. Als jullie een klik hebben, zal dit makkelijker gaan. Ook kan de instructeur tijdens de proefles een inschatting maken van  het aantal lessen dat jij waarschijnlijk nodig zal hebben. Dit is handig, want op deze manier kan jij beslissen wat voor jou de voordeligste manier van lessen is. Het is namelijk zo dat veel rijscholen lespakketten aanbieden. In deze pakketten biezen zij een x aantal lessen en een examen aan. Als je kiest voor losse lesuren dan zijn de kosten per uur vaak hoger. Ook wordt er soms een pakket aangeboden waar ook het examen voor jouw theorie (en enkele lessen) in opgenomen is. Het is dus goed om de verschillende pakketten goed te vergelijken. Je kunt uiteraard met jouw instructeur bespreken wat hij het voordeligste voor jou vindt. Op deze manier kan je een goede keuze maken en op de voor jou voordeligste manier jouw rijbewijs halen. Veel succes!


Delen